Category Archives: ruoka ja juoma

Viinin ja ruuan parittaminen

Elämä on helppoa sen jälkeen, kun on onnistunut löytämään viinakaupasta viinin, joka tuntuu toimivan yhteen niin joulukinkun kuin käristemakkarankin kanssa. Ja kun se tuttu viini säilyttää oman paikkansa kaupan hyllyssäkin, niin miksipä sitä suotta päätänsä rassaamaan muilla vaihtoehdoilla. Pieleenhän se menisi kuitenkin.

Vaan jos nyt kuitenkin edes joskus haluaisi suunnitella aterian juomineen harkitusti, avuksi voi ottaa tämän oppaan. Suomalaisia ilahduttanee suuresti se, että pottu on kelvollinen ainesosa melkein minkä tahansa viinilajin kera.

AF-Poster600

Lähde: Wine Folly

Posted in ruoka ja juoma. Tagged with .

Suklaan vallassa

Suomalaisten joulurauha rikkoontui jo marraskuun alkupuolella uutisten kertoessa, että makeistehtaan tärkkelysvalulinjan ongelmista johtuen Suomen kansa jää ilman Fazerin liköörikonvehteja tulevana jouluna. Terveysvaikutteisena tuotteena suklaan ja alkoholin parhaat ominaisuudet yhdistävä liköörikonvehti on korvaamaton, joten ei siis ole ihmekään, että heti uutisen julkaisun jälkeen kauppojen karamellihyllyjen äärellä kävi armoton taisto jäljellä olevista pusseista. Viimeisille onnekkaille jäivät ne kolhuja kokeneet pussit, joissa murskautuneiden konvehtien liköörisisällöt olivat valuneet ja kiteytyneet seinämiin.

Uutisen aiheuttaman liikutuksen myötä halusin ylistää suklaata tälläkin foorumilla. Kun aihe on niinkin merkittävä kuin kaakao ja suklaa, on selvää että tarjontaa riittää infografiikassakin. Harmi vaan, ettei tarjonnan määrä kasvata laatua. Päädyinkin lopulta tähän visuaalisesti hieman hajanaiseen grafiikkaan ihan puhtaasti knoppitiedon vuoksi. Minusta nyt vaan on hauska tietää, että Snickers-patukka on nimetty Frank Marsin perheen hevosen mukaan.

2754_Chocolate_Reign_Infographic

Lähde: Centraltrack.com / Jeremy Hughes

Posted in ruoka ja juoma. Tagged with , .

Sangria-lal-laa

Kun edellisestä päivityksestä on kulunut jo tovi, voisi epäillä infografiikka.fi:n loman venyneen luvattoman pitkäksi. Vaan asian tola voikin olla niin, että kirjoittaja on kerrankin perehtynyt tarkastelun kohteena olleeseen infografiikkaan niin perusteellisesti, ettei ole kyennyt irrottautumaan sen otteeesta. Ymmärtänette, että tämäkin alla oleva infografiikaksi puettu Sangrian resepti on vaatinut pitkällistä empiiristä kokeilua, jotta sitä voisi arvioida objektiivisesti.

Vaan nyt kun kokemusperäinen tutkimus on määrärahojen ehdyttyä edelleen kesken, on tyydyttävä katsastamaan reseptin ulkoisia ominaisuuksia. Tämä tapaus edustaa siinä mielessä vähemmistöä, että piirrosgrafiikan sijaan siinä on käytetty valokuvia. Piirrosgrafiikalla asioita voidaan esittää pelkistäen yleisellä tasolla, mikä onkin usein infografiikassa tarkoituksenmukaista asiasisällön tulkinnan kannalta. Visuaalisessa reseptissä luonnonantimien sekä elintarvikkeiden tunnistettavuus ja houkuttelevuus ovat kuitenkin keskeistä asiasisältöä, joten tässä tapauksessa onkin helppo uskoa, että raikkaat hedelmät, yrtit, jääpalat ja muut ainesosat toimivat realistisina valokuvina paremmin kuin tyylittelevänä piirrosgrafiikkana.

Infografiikkamassasta ja reseptikirjoista poikkeava tämä tapaus on myös siinä, että suoranaisten faktojen sijaan tämä esitys tarjoaa polun, jossa lukija voi tehdä eri vaiheissa erilaisia valintoja: Punaviini on hyvä, mutta valkoviinikin käy. Lisämakua antaa tee tai vaikkapa inkivääriolut. Resepti antaa raamit, muttei yhtä oikeaa vastausta. Vaihtoehtojen olemassaolo lisää myös ohjeen uudelleenkäytettävyyttä, joka on toki infografiikallekin suotava ominaisuus.

Ja palataan sitten joskus myöhemmin niihin empiirisen tutkimuksen tuloksiin. Tutkimusapurahoja voi osoittaa infografiikka.fi:n pankkitilille.

anatomy-of-sangria-recipe

Lähde: Wine Enthusiast Magazine

Posted in ruoka ja juoma.

Drinksuja

Kahvireseptejä on esitelty täällä jo aiemmin, mutta nyt on drinksujen ystävien vuoro. Fabio Rex on tehnyt tämän visuaalisen reseptikokoelman ja lisää reseptejä eri juomatarpeisiin löytyy Flickr:stä:

Lähde: Fabio Rex.

Posted in ruoka ja juoma. Tagged with .

Kyllästynyt espressoon?

Jos cappuccinot, espressot ja lattet tuntuvat jo liian latteilta, uusia kahvimakuelämyksiä voi hakea näiden 50 italialaisen kahvin joukosta. Valitettavasti reseptit eivät käy ilmi tästä grafiikasta, mutta hienoahan se on kuitenkin lausua baristalle vaikkapa “in tazzina di vetro con manico in ferre” ja katsoa sitten mitä eteensä saa:

Lähde: Charming Italy

Posted in ruoka ja juoma. Tagged with .

Kahvin miksaus

Moccamasterilla on helppo tehdä tavallista kahvia, mutta jalostetumpia kahveja kokeilevalle voi hyvinkin olla iloa tästä esityksestä. Ja ihan kiva teipata vaikkapa jääkaapin tai maustekaapin oveen:

ThePerfectPour

Lähde: Plaid.

Posted in ruoka ja juoma. Tagged with , .

Kahvi vs. tee

Kahvin ja teen vaikutuksesta terveyteen saadaan tuon tuostakin uusia tutkimustuloksia. Tämä infografiikka kokoaa mukavasti yhteen molempien nautintoaineiden hyvät ja pahat puolet mm. sydämen, syöpasairauksien ja diabeteksen kannalta:

Kahvi vs tee

Lähde: Policy Expert.

Posted in ruoka ja juoma. Tagged with , , .