Sangria-lal-laa

Kun edellisestä päivityksestä on kulunut jo tovi, voisi epäillä infografiikka.fi:n loman venyneen luvattoman pitkäksi. Vaan asian tola voikin olla niin, että kirjoittaja on kerrankin perehtynyt tarkastelun kohteena olleeseen infografiikkaan niin perusteellisesti, ettei ole kyennyt irrottautumaan sen otteeesta. Ymmärtänette, että tämäkin alla oleva infografiikaksi puettu Sangrian resepti on vaatinut pitkällistä empiiristä kokeilua, jotta sitä voisi arvioida objektiivisesti.

Vaan nyt kun kokemusperäinen tutkimus on määrärahojen ehdyttyä edelleen kesken, on tyydyttävä katsastamaan reseptin ulkoisia ominaisuuksia. Tämä tapaus edustaa siinä mielessä vähemmistöä, että piirrosgrafiikan sijaan siinä on käytetty valokuvia. Piirrosgrafiikalla asioita voidaan esittää pelkistäen yleisellä tasolla, mikä onkin usein infografiikassa tarkoituksenmukaista asiasisällön tulkinnan kannalta. Visuaalisessa reseptissä luonnonantimien sekä elintarvikkeiden tunnistettavuus ja houkuttelevuus ovat kuitenkin keskeistä asiasisältöä, joten tässä tapauksessa onkin helppo uskoa, että raikkaat hedelmät, yrtit, jääpalat ja muut ainesosat toimivat realistisina valokuvina paremmin kuin tyylittelevänä piirrosgrafiikkana.

Infografiikkamassasta ja reseptikirjoista poikkeava tämä tapaus on myös siinä, että suoranaisten faktojen sijaan tämä esitys tarjoaa polun, jossa lukija voi tehdä eri vaiheissa erilaisia valintoja: Punaviini on hyvä, mutta valkoviinikin käy. Lisämakua antaa tee tai vaikkapa inkivääriolut. Resepti antaa raamit, muttei yhtä oikeaa vastausta. Vaihtoehtojen olemassaolo lisää myös ohjeen uudelleenkäytettävyyttä, joka on toki infografiikallekin suotava ominaisuus.

Ja palataan sitten joskus myöhemmin niihin empiirisen tutkimuksen tuloksiin. Tutkimusapurahoja voi osoittaa infografiikka.fi:n pankkitilille.

anatomy-of-sangria-recipe

Lähde: Wine Enthusiast Magazine

Posted in ruoka ja juoma.