Sivustosta

Infografiikkaa on tuotettu iät ja ajat, mutta tänä päivänä sitä leimaa jopa tietynlainen hypetys – infografiikkaa tuotetaan aiheesta kuin aiheesta, ikäänkuin grafiikalla itsellään olisi suurempi arvo kuin sen esittämällä tiedolla. Datamassojen kasvaessa ja moninmutkaistuessa tiedon visualisoinnille on kuitenkin yhä enemmän todellista tarvetta, edellyttäen että toteutus palvelee käyttötarkoitustaan.

Infografiikka-käsitteen alle voidaan lukea mm. opasteiden kuvasymbolit, kuvalliset käyttöohjeet, tekniset piirrokset, aikajanat, diagrammit ja käyttöliittymät. Parhaimmillaan infografiikka onnistuu paitsi havainnollistamaan ja lisäämään ymmärrystä, myös houkuttelemaan tiedon äärelle visuaalisin keinoin. Kauniisti esitettynä kuivakkaampikin tieto voi muuttua kiehtovaksi. Näyttävimpiä infografiikoita voikin luonnehtia jo melkein teoksiksi, joita haluaa katsoa ja tutkia yhä uudelleen.

Informaation ja visuaalisuuden yhdistäminen ei ole kuitenkaan aivan mutkatonta. Tiedon luonteesta, kohderyhmästä, katsomiskontekstista ja tavoitteista riippuen sama asia voidaan visualisoida lukemattomin eri tavoin. Visuaalisesti kaunis esitystapa ei ole välttämättä informatiivisin, mutta se saattaa silti saavuttaa tavoitteensa, jos se onnistuu koukuttamaan katsojansa syventymään sisältöön. Katsomiskontekstista riippuen infografiikan tutkimiseen voi olla paljon ja toistuvastikin aikaa tai sen täytyy kenties onnistua vaikuttamaan jo parin sekunnin vilkaisulla.

Tällä sivustolla esitellään pääsääntöisesti visuaalisesti ansiokasta online-infografiikkaa maailmalta. Joukossa on kuitenkin myös niitä “ei niin kauniita” esityksiä, joiden asiasisältö on kuitenkin kiinnostava ja mahdollistaisi toimivammankin esitystavan. Toisaalta joukossa on myös “ei niin asiapitoisia”, mutta kuitenkin visuaalisuudessaan kiinnostavia esityksiä.


Sivuston ylläpitäjä on palvelumuotoilun, käyttäjäkokemuksen, käytettävyyden, visuaalisen viestinnän ja koulutuksen ammattilainen, joka ylläpitää sivustoa harrastuksenaan – eikä aina niin vakavissaan.

HUOM. Sivuston päivittäminen on ollut jo pitkään jäissä, koska sisältö ei vastaa tällaisenaan enää tämän päivän tarpeisiin. Suunnitelmissa on kehittää sisältöä jatkossa yleisemmin datan visualisoinnin aihepiiriin.

info (ät) infografiikka.fi